Vår intervjumetod

Att låta målgruppen själva komma till tals har ingen tidigare gjort, liksom att hitta en intervjumetod som är särskilt anpassad till målgruppen.

Så fungerar samtalsmattan

En ämnesbild, två eller fler svarsalternativ och ett antal bilder att prata om – det är det enda du behöver förutom självaste mattan när du ska använda metoden samtalsmatta.

Mattan läggs framför deltagaren, ämnesbilden läggs längst ned i mitten på mattan och svarsalternativen vi använt är tumme upp och tumme ner, de läggs längst upp i vardera hörn av mattan. Varje fråga är en bild och för att svara på frågan så lägger deltagaren bilden under svars-alternativen på mattan.

När vi ställer frågor till deltagarna så börjar vi med öppna frågor som exempelvis ”vad tycker du om skolan?” Det ger deltagaren möjlighet att prata helt fritt, men det kan också vara svårt.

Ibland är det lättare att svara på frågor med ja eller nej, eller i vårt fall med tummen upp eller tummen ner. Om deltagarna inte vet eller tycker något är sådär så kan man lägga bilden i mitten. Tomma bilder används för att fritt uttrycka något som inte finns med bland våra färdiga bilder.

Vill du veta mer om hur det går till? Titta på vår film!

”Tummen upp eller tummen ner.”

En inblick i vårt arbete

Skärmdump från dokumentärfilmen om Tell-Us

En dokumentärfilm om Tell-Us

Följ med och se hur vi jobbade i projekt Tell-Us. Per Zetterman har gjort en fin dokumentärfilm om vårt arbete. För att se filmen med undertextning, klicka på CC.

Original
Teckenspråksöversatt
21
personer intervjuades
57
intervjuer sammanlagt

Är du intresserad av vad vi kom fram till?

Se vårt resultat